Friday, February 3, 2012

Ya Rabb, Kabulkanlah Doaku.!!
Doa adalah senjata orang mukmin. itu yang sering kita dengar apabila di sebutkan berkenan doa.
Doa merupakan satu ibadat yang berbentuk permohonan Kepada Allah tentang apa yang dihajatkan dan ia boleh dilakukan pada bila-bila masa sahaja dalam apa juga keadaan.

Allah menyeru hambanya-nya agar berdoa kepadanya seperti dalam surah Ghafir ayat 60
"Dan Tuhan kamu berkata : Berdoalah kepadaku, aku akan memperkenankan untuk kamu.
Sesunguhya orang sombong tidak mahu menyembahku akan masuk neraka jahanam dalam
keadaan hina dina."

Doa Terbahagi Kepada dua iaitu doa Mutlak dan doa muqayyad. Doa mutlak ialah doa yang dilakukan pada bila-bila masa tidak bergantung atau bersandarkan kepada apa-apa benda ia adalah menurut kehendak seseorang itu. manakala doa muqayyad pula ialah doa bergantung atau bersandarkan kepada sesuatu seperti doa masuk dan keluar tandas. Doa itu dibaca kerana masuk dan keluar tandas.

Bagi doa mutlak seorang itu di tuntut membaca puji-pujian kepada Allah, Kemudian selawat keatas Nabi Muhammad, selepas itu barulah menyebutkan apa yang dihajatkan..

Disebutkan dalam kitab Jala' Al-Afham, kunci kepada solat adalah bersuci, manakala kunci kepada doa mutlak pula ialah berselawat ke Atas Rasulullah..

Selepas puas berdoa dan berusaha maka natijahnya kita bertawakallah kepada Allah.
Apabila doa kita dikabulkan kita harus bersyukur kepada-nya. Apabila sebaliknya yakni doa kita tidak dikabulkan dan usaha kita tidak berhasil, kita harus berbaik sangka kepada Allah . yakini yang Dia akan memberi lebih baik daripada apa yang kita pinta dan hajatkan..
Selain itu juga memuhasabah diri adalah perlu apabila kita melakukan kesilapan di mana-mana seperti menggunakan dan memakan benda-benda yang haram, kerana ia boleh menyebabkan doa sesorang tidak di terima..

Hari ini kita sering berdoa, selepas solat, selepas keluar tandas dan tidak kira di mana-mana tempat ketika susah atau senang, tetapi kita jarang sekali menjaga makan minum kita dan barang kegunaan kita seharian daripada benda yang haram.. lalu bagaimanakah doa kita hendak dikabulkan Allah?..

Untuk Perkonsian Sahabat-sahabat..

Ingatlah 5 perkara Sebelum 5 perkara

P/s - Pesanan Buat Diri Sendiri..

(Sumber daripada PTS ) :-))


No comments:

Post a Comment